Bewust op budget: schrappen is (be)sparen

9 januari 2019 - Nibud

Weblog | 8 januari 2019

Allereerst wil ik jullie het allerbeste voor 2019 wensen. Op een (financieel) gezond en gelukkig nieuw jaar! Ondanks dat 1 januari eigenlijk een dag als alle anderen is, motiveert een fris, nieuw jaar velen toch tot het maken van goede voornemens. Afvallen, sparen, sporten, het zijn de gebruikelijke voornemens die je veel hoort in deze tijd. Daarom is januari vaak een ontzettend drukke maand in de sportschool. Maar mijn sportschool heeft in 2019 één lid minder, want ik heb mijn abonnement opgezegd.

Ik hou van sporten. Dat is niet altijd zo geweest, maar zo rond 2009 raakte ik besmet met het sportvirus en sindsdien sport ik regelmatig. Hardlopen doe ik buiten, maar ook bij de sportschool kwam ik graag. Bodypump, pilates of yoga, ik volgde vooral groepslessen. Maar een sportschoolabonnement zoals het mijne, kostte me 40 euro per maand. En sinds ik bewust op mijn budget let, vroeg ik me steeds vaker af of ik dat bedrag niet liever wilde (be)sparen.

Gratis sporten en sportieve meevaller

Ik besloot me online te oriënteren op gratis sportprogramma’s. En die blijken er genoeg te zijn! Omdat ik al bijna 10 jaar regelmatig sport, ken ik de oefeningen goed. Het risico op blessures is daarom klein, want door ervaring ken ik de juiste houding voor de sporten die ik graag beoefen.

Op YouTube kun je hele verzamelingen aan krachttraining, yoga en andere sporten vinden. Duidelijk uitgelegd en helemaal gratis. Ook zijn er op Pinterest ontzettend veel trainingsschema’s met plaatjes en uitleg te downloaden, helemaal voor nop. De overvloed aan online work-outs trok me over de streep om mijn sportschoolabonnement op te zeggen. Daar kreeg ik nog een sportieve meevaller bij cadeau.

Op mijn sportschool dien je je opzegging fysiek aan de balie te doen. Zo geschiedde. De medewerker vroeg waarom ik mijn abonnement wilde opzeggen. Ik antwoordde eerlijk: uit budgetoverwegingen. Hij vroeg niet door, maar noteerde mijn reden in het systeem. Mijn abonnement zou in principe nog twee maanden doorlopen, dus ik verwachtte dat deze nog zouden worden afgeschreven.

Groot was dan ook mijn verbazing toen dit niet gebeurde. Toen ik belde om opheldering te vragen, vertelde de financiële afdeling dat ze, gezien mijn reden tot opzegging (budget), coulant wilden zijn en daarom per direct mijn abonnement hadden stopgezet. Sportieve meevaller!

Schrappen = besparen

In mijn eerdere blogs vertelde ik al dat ik geld bespaar door zelf lunch mee te brengen naar mijn werk. Maar ook onnodige impulsaankopen en gedachteloos shoppen zijn bijna volledig uit mijn systeem geschrapt. Daarnaast ben ik eens kritisch naar een aantal abonnementen gaan kijken en heb #geldvoornemens gemaakt om te besparen in 2019.

Mijn #geldvoornemens voor 2019

De afgelopen periode heb ik deze zaken volledig geschrapt of in kosten verlaagd.

 • Mijn mobiele telefoonabonnement omgezet naar een sim-only abonnement.
  Besparing? € 17 per maand.
 • Ons alles-in-een-abonnement voor televisie, vaste telefoon en internet omgezet naar alleen een internetabonnement.
  Besparing? € 30 per maand.

Bellen met de huistelefoon gebeurde sowieso al nooit (meer), maar ik was wel enigszins huiverig voor het opzeggen van de televisie. Wat blijkt? Ik mis er niets aan. Je kunt (bijna) alles online terugkijken.

 • Zoals genoemd, de sportschool volledig geschrapt.
  Besparing? € 40 per maand.
 • Vanaf 1 januari moeten we zelf het huis schoon houden, want de kosten voor een schoonmaakster hebben we ook geschrapt.
  Besparing? € 150 per maand.

Dit is eerlijk toegegeven de besparing waar ik persoonlijk het meest tegenop zie. Ik werk 32 uur per week, net zoals mijn partner. We hebben een druk gezinsleven, beiden hobby’s die tijd vragen (zoals bijvoorbeeld sporten) en dat betekent dat we ongeveer 4 uur per week aan vrije tijd inleveren om voortaan zelfs ons huis te poetsen.

Ik besef me uiteraard heel goed dat besparen door het schrappen van een schoonmaakster, uitgaat van de luxepositie überhaupt een schoonmaakster te (kunnen) betalen. Maar vanaf 2019 steek ik zelf de handen uit de mouwen. De besparing is me meer waard dan het opzien tegen de wekelijkse poetsbeurt. Zoals je in de #geldvoornemens-video van mijn Nibud-collega’s kunt zien, gebruik ik deze 150 euro per maand om extra af te lossen op onze hypotheek.

 • Niet meer naar de schoonheidssalon.
  Besparing? € 43 per maand.

Eveneens een besparing in de categorie luxe. Ik bezocht in 2018 regelmatig een schoonheidssalon voor bijvoorbeeld een pedicure of het laten verven van mijn wenkbrauwen. Na flink wat video’s bestuderen op YouTube en me inlezen op beautyblogs, voer ik deze behandelingen thuis zelf uit. Ik verf inmiddels niet alleen mijn eigen wenkbrauwen, maar ook de wenkbrauwen van twee vriendinnen. Eigenlijk is dat nog gezelliger dan een bezoekje aan de schoonheidssalon. Daarnaast heb ik besloten voortaan naar een budgetkapper te gaan, in plaats van naar een dure salon.

Besparen wordt sparen

De besparing op onze schoonmaakster gaat direct naar de aflossing op onze hypotheek. De rest van mijn #geldvoornemens levert een besparing op van 130 euro per maand. Dat bedrag gaat naar onze spaarrekening. Na mijn eerste bewust op budget-maand afgelopen september, lukte het ons om die maand 530 euro te sparen voor onze persoonlijke buffer. Ik kan inmiddels trots melden dat het sindsdien elke maand gelukt is eenzelfde bedrag opzij te zetten!