Blog: Financieel verantwoord Sinterklaas vieren

20 november 2018 - Nibud

Vier cadeautjes-regel

Op een aantal Amerikaanse blogs over minimalisme en consuminderen leerde ik de term: ‘The 4 Gift-rule’. Je schenkt kinderen in dat geval vier cadeaus:

  1. Iets wat ze graag willen
  2. Iets wat ze nodig hebben
  3. Iets om te dragen
  4. Iets om te lezen en/of leren

Nummer één spreekt voor zich. Veel kinderen hebben een verlanglijstje en daar krijgen ze een item van. Nummer twee kan ook op dat lijstje staan, maar is bovenal iets wat ze nodig hebben. Misschien zijn de viltstiften bijna op of is er geen knutselpapier meer. Dat is een cadeau wat ze nodig hebben. Nummer drie is een kledingstuk. In ons geval een setje nieuwe maillots in leuke printjes, want de laatste tijd heeft mijn dochter nogal een rokjesfase én een groeispurt.

Zo leert ze bovendien dat cadeautjes niet altijd om te ‘spelen’ zijn, maar ook een kledingstuk of gebruiksvoorwerp (zoals viltstiften bij nummer twee) kunnen zijn. Ik zou me rot schamen als ze later een kledingstuk cadeau krijgt en vervolgens driftig zou stampvoeten, omdat het geen speelgoed is. Nummer vier is van educatieve waarde, omdat het leuk is om te lezen of leren. Een boek of spel, misschien een gezelschapsspel voor het hele gezin.

Misschien vinden sommigen vier cadeautjes wat karig. Bij ons moest oma even slikken, toen we haar vertelden dat één cadeautje van oma meer dan voldoende is. Maar wij vinden het niet nodig om kinderen te veel te geven. Het is natuurlijk erg persoonlijk wat te veel is, maar met grootouders aan beide kanten, zullen er in totaal zes cadeautjes in de zak van Sinterklaas zitten op 5 december.