Studeren zonder geldzorgen? – Column Olaf Simonse

13 september 2016 - Wijzer in Geldzaken

Voor 130.000 nieuwe studenten zitten de introductieweken erop en is het echte werk begonnen. Voor hun ouders betekent het een nieuwe fase. Leuk, maar ook spannend. Heeft hun kind de juiste studie gekozen? En lukt het een beetje om in het juiste studieritme te komen? Ook financieel komt er veel op nieuwe studenten af, zeker als ze op kamers gaan. Dat kost hun ouders de nodige kopzorgen. Hoe helpt u uw studerende kind om het financieel te redden? Vier tips voor ouders van eerstejaars studenten.

Maak samen een begroting van de kosten

Breng samen met uw kind in kaart wat studeren kost. Als uw kind op kamers woont, is de huur een grote kostenpost. Daar komen kosten voor levensonderhoud en studiekosten bij. Het collegegeld voor hoger onderwijs is dit studiejaar €1.984. Het Nibud heeft op een rijtje gezet hoeveel een gemiddelde student per maand kwijt is aan huur, studieboeken, boodschappen en dergelijke. Dit kan helpen om de kosten voor uw eigen kind in te schatten.

Klik voor het vervolg van de column van Olaf Simonse op deze link>>>

Olaf Simonse (1970) is hoofd van het programmabureau van Wijzer in geldzaken. Dit platform vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die hun krachten bundelen om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken. Zij zetten zich in om het financiële inzicht van de Nederlanders te vergroten, zodat consumenten beter in staat zijn financiële beslissingen te nemen. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties samenwerken. H.M. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Olaf Simonse, afgestudeerd econometrist, is zowel nationaal als internationaal een veelgevraagd spreker op conferenties over financiële educatie. Bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is hij bestuurslid van het International Network for Financial Education (INFE). Hij heeft meerdere publicaties en whitepapers op zijn naam staan, o.a. over thema’s als pensioenbewustzijn en leren omgaan met geld in het onderwijs.