Lenen, niet doen tenzij…- Column Olaf Simonse

13 mei 2016 - Wijzer in Geldzaken

Het lijkt zo gemakkelijk: je hebt tijdelijk wat extra geld nodig, dus sluit je een lening af. Maar dat kan soms enorm uit de hand lopen, zo bleek onlangs  in de Interbank-affaire. Hoe voorkomt u dat u door lenen in de problemen komt? De gouden regel is: leen geen geld, tenzij het écht niet anders kan. Hieronder een paar tips voor als u tóch een lening moet afsluiten.stonden.

Waarvoor leen je?

Lenen doe je eigenlijk alleen in geval van nood, want lenen is duur. Lenen kost u namelijk veel meer dan het geleende bedrag alleen. En als u een schuld niet kunt terugbetalen, om wat voor reden dan ook, dan heeft u pas écht een probleem. Bedenk ook dat als u al een schuld heeft, u minder kunt lenen bij de aankoop van een huis. En een lening wordt altijd geregistreerd bij het BKR.

Klik voor het vervolg van de column van Olaf Simonse op deze link>>>

Olaf Simonse (1970) is hoofd van het programmabureau van Wijzer in geldzaken. Dit platform vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die hun krachten bundelen om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken. Zij zetten zich in om het financiële inzicht van de Nederlanders te vergroten, zodat consumenten beter in staat zijn financiële beslissingen te nemen. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties samenwerken. H.M. Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform. Olaf Simonse, afgestudeerd econometrist, is zowel nationaal als internationaal een veelgevraagd spreker op conferenties over financiële educatie. Bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is hij bestuurslid van het International Network for Financial Education (INFE). Hij heeft meerdere publicaties en whitepapers op zijn naam staan, o.a. over thema’s als pensioenbewustzijn en leren omgaan met geld in het onderwijs.