Opening Week van het geld

14 maart 2016 - Wijzer in Geldzaken

Koningin Máxima luidde op maandag 14 maart de zesde editie in van de nationale Week van het geld. Op basisschool De Twaalfruiter in Vleuten woonde de Koningin gastlessen bij waarin scholieren leerden hoe zij verstandig omgaan met geld.

Alle leerlingen van De Twaalfruiter kregen deze dag les over financieel verantwoord gedrag, onder andere van de directeuren van partnerorganisaties, zoals de Autoriteit Financiële Markten, De Nederlandsche Bank, de Nederlandse Vereniging van Banken, het Nibud en het Verbond van Verzekeraars. Tijdens de Week van het geld, een initiatief van platform Wijzer in geldzaken, worden basisscholieren voorbereid op een financieel verantwoorde toekomst.

In het kader van deze Week van het geld voerde Wijzer in geldzaken onderzoek uit naar financieel gedrag van kinderen. Hieruit kwam onder andere naar voren dat het aantal kinderen dat iets extra’s verdient met klusjes gedaald is van 61% in 2011 naar 49% nu.

Uit dit onderzoek bleek verder dat vier op de vijf kinderen van 8 t/m 11 jaar zakgeld van de ouders krijgt en 85% van de kinderen wel eens met ouders over geld praat. De meest gegeven geldtip die kinderen krijgen is om te  sparen. Ruim driekwart van de kinderen zegt goed na te denken voordat ze iets kopen. Desondanks heeft de helft van de kinderen weleens spijt gehad van een aankoop.